Stedelijk Museum Alkmaar gaat weer open

Normal 2447
Afbeelding: Stedelijk Museum Alkmaar

Op tweede Pinksterdag 1 juni opent Stedelijk Museum Alkmaar zijn deuren weer voor publiek. Het museum heeft speciale maatregelen getroffen volgens het protocol van de RIVM en de Museumvereniging waardoor bezoekers op een veilige manier weer kunnen genieten van de collectie en van de exposities. De tijdelijke tentoonstellingen 75 Jaar Vrijheid en Collectie Paul Rijkens zijn verlengd, zodat iedereen in de gelegenheid is om deze komende zomer nog te bewonderen.

Anderhalvemetermuseum

‘De aankondiging van premier Rutte dat musea weer open mogen, is goed nieuws’, zegt directeur Patrick van Mil. ‘We zijn ontzettend blij dat we weer bezoekers mogen ontvangen. Het museum is er klaar voor. We hebben alle maatregelen genomen om het publiek op een veilige manier te verwelkomen. Op veilige afstand van elkaar kunnen onze bezoekers weer dichtbij van de kunstwerken genieten. De collectie hangt er prachtig bij. Door de interactie met bezoekers komt die nu weer tot leven.’
In een anderhalvemetermuseum ziet dat bezoek er wel wat anders uit. Er zijn routes uitgezet door de museumzalen. Om de bezoekersstroom te reguleren en teveel drukte te voorkomen dienen bezoekers vooraf een kaartje te reserveren voor een bepaald tijdvak. Vanaf maandag 25 mei kunnen bezoekers online reserveren op de website.

Langer te zien

De tentoonstelling 75 jaar Vrijheid was net één dag open toen het museum de deuren wegens de crisis moesten sluiten. Gelukkig is het mogelijk deze tentoonstelling nog te verlengen tot 14 augustus. Ook de tentoonstelling Collectie Paul Rijkens, met werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw, wordt mogelijk verlengd tot 1 november. Voordeel is dat veel schilderijen afkomstig zijn uit particulier bezit. Het museum neemt daarom met alle eigenaren contact op om dit af te stemmen.

Kunstopdrachten

Het museum vroeg kunstenaarscollectief Circus Engelbregt om na te denken over het anderhalvemetermuseum. Zij bogen zich over de ontvangst, de te volgen protocollen en het managen van het eenrichtingsverkeer in het museum. Hun ingrepen brengen onze gasten in een opgewekte stemming zodat deze optimaal van de tentoonstellingen kunnen genieten.
Vrijwel direct na de sluiting van het museum kreeg beeldend kunstenaar en fotograaf Allard Kaai opdracht om Alkmaar tijdens de quarantaineweken te fotograferen. Wekelijks legde hij vast hoe de stad zich wapende tegen het virus en hoe de anderhalvemetersamenleving het leven van Alkmaarders veranderde. Een selectie van die foto’s is nog steeds te zien bij het thuismuseum op de website van het museum, zie www.stedelijkmuseumalkmaar.nl/thuismuseum. De gehele serie zal worden opgenomen in het archief van Regionaal Archief Alkmaar.

Adverteren op AlkmaarActueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op AlkmaarActueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Alkmaar
04:53

17° C

Zwaarbewolkt

0.89 km/h

69%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief