Gratis bijeenkomst over online criminaliteit voor senioren in Alkmaar

4 maanden geleden gepubliceerd

Op 12 april 2024 organiseert de gemeente Alkmaar een gratis bijeenkomst voor senioren over online criminaliteit in TAQA Theater de Vest. De bijeenkomst zal inzicht geven in verschillende vormen van online fraude en oplichting, en biedt handige tips om hiervan geen slachtoffer te worden.

Programma en presentatie

De bijeenkomst zal worden geopend door Wethouder Arie Epskamp en de presentatie is in handen van Catherine Keyl. De inloop begint om 13.30 uur, het programma start om 14.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om langs informatiestands van diverse organisaties te gaan waaronder de gemeente, Seniorweb, de bibliotheek, Rabobank/Interpolis en de Politie.

Inhoud van de bijeenkomst

Tijdens de bijeenkomst worden verschillende vormen van online criminaliteit besproken, zoals aan- en verkoopfraude, bankhelpdeskfraude, hulpvraagfraude via bijvoorbeeld WhatsApp en phishing. Een panel van deskundigen zal vragen beantwoorden en concrete tips geven, niet alleen om oplichting te voorkomen, maar ook over wat te doen als men toch slachtoffer is geworden.

Belang van de bijeenkomst

In 2023 was één op de vijf Nederlanders slachtoffer van online criminaliteit. Ouderen zijn hierbij zeker geen uitzondering. Daarom staat de maand april in het teken van senioren en online veiligheid. Daarom organiseert de gemeente deze bijeenkomst, in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid, Noord-Holland Veilig en Interpolis.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar highimpactcrimes@minjenv.nl. In de mail dient men aan te geven in welke gemeente men de bijeenkomst wil bijwonen en met hoeveel personen men komt.