Oproep aan bewoners Alkmaar na reeks explosies: 'Dit moet stoppen!'

10 maanden geleden gepubliceerd

De politie, de gemeente Alkmaar en het Openbaar Ministerie doen een dringende oproep na een reeks explosies in Alkmaar: dit moet stoppen. De afgelopen drie weken zijn er meerdere explosies geweest in de Noord-Hollandse stad. Tot nu toe was er alleen materiële schade, maar de kans op letsel is groot.

Zorgen om veiligheid

“We maken ons zorgen”, zegt Ellen Zentveld, teamchef van Basisteam Alkmaar. Volgens Zentveld is het niet ondenkbaar dat ook onschuldige mensen betrokken raken bij zaken waar zij niets mee te maken hebben. Uit onderzoek is gebleken dat de explosie aan de Koedijkerstraat op 3 oktober waarschijnlijk het verkeerde pand betrof.

Burgemeester Anja Schouten uit haar bezorgdheid over de impact van de explosies op het gevoel van veiligheid van de bewoners. “Tot mijn grote bezorgdheid en verontwaardiging wordt Alkmaar de laatste tijd getroffen door explosieven die aan deuren van woningen en bedrijfspanden tot ontploffing worden gebracht. Dit kan echt niet, dit moet stoppen!”, zegt Schouten.

Opsporing daders

Politie en OM zetten vol in op de opsporing van de daders en het voorkomen van nieuwe incidenten. De hulp van bewoners is hierbij zeer welkom. De politie roept mensen op om verdachte situaties te melden en vraagt om beschikbare camerabeelden.

Locaties explosies

De explosies vonden plaats op de volgende locaties: - Lekstraat, 14 september - Bannewaard, 30 september - Ruusbroechof, 2 oktober en 4 oktober - Baansingel, 2 oktober - Koedijkerstraat, 3 oktober - Bagijnenstraat, 4 oktober

Melden helpt

Bij een verdachte situatie is het advies om direct 112 te bellen. Informatie over een van de explosies of relevante camerabeelden kunnen worden gemeld bij de politie. Dit kan ook anoniem of vertrouwelijk via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of het Team Nationale Inlichtingen (088-6617734). Dit team is getraind in het beschermen van tipgevers en informanten.