NK Tegelwippen 2024: Alkmaar wil zoveel mogelijk tegels vervangen door groen

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het NK Tegelwippen is weer begonnen. Centraal staat het vervangen van zoveel mogelijk tegels door groen in de vorm van gras, bloemen, bomen en geveltuinen. De gemeente Alkmaar is voor de tweede keer deelnemer van de wedstrijd, die loopt van 21 maart tot en met 31 oktober 2024. In totaal nemen dit jaar meer dan 175 Nederlandse gemeenten deel aan de competitie.

Prestaties Alkmaar

Vorig jaar eindigde Alkmaar op de vierde plaats in de categorie grote gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, met een totaal van 119.036 gewipte tegels. Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn er in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. Dat staat gelijk aan ongeveer 160 voetbalvelden aan extra groen.

Voordelen van meer groen

De gemeente Alkmaar ondersteunt haar inwoners bij de vergroening van hun omgeving door middel van verschillende acties. Meer groen in straten en tuinen heeft vele voordelen voor zowel de gezondheid als de biodiversiteit. Het biedt verkoeling tijdens warme zomers en vangt regenwater op tijdens natte winters. De gemeente Alkmaar werkt veel samen met Stadswerk072 om diverse pleinen en straten te vergroenen.

Prijzen en subsidies

De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, verdeeld over drie categorieën, wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin vergroenen kans op de ‘Publiekswipper’ award en mooie prijspakketten.

De gemeente Alkmaar biedt ook subsidies aan om haar inwoners te helpen bij het vergroenen van hun omgeving. Deze subsidies kunnen bijvoorbeeld worden aangevraagd voor het plaatsen van een groen dak, voor collectieve groene initiatieven in een straat of buurt, of voor het vergroenen van schoolpleinen.

Het NK Tegelwippen 2024 is gestart op 21 maart en loopt tot en met 31 oktober. Iedere inwoner kan de in zijn tuin gewipte tegels aanmelden en de standen zijn voor iedereen zichtbaar.