Introductie POCITYF Alkmaar: Duurzaamheid en Participatie in de Kijker

10 maanden geleden gepubliceerd

De introductie van POCITYF Alkmaar vindt plaats op donderdag 28 september in De Vest. Wethouder Duurzaamheid Christian Schouten staat klaar om vragen te beantwoorden en deelnemers te informeren over de duurzame initiatieven en ontwikkelingen binnen de stad.

De Digitale Tweeling

Een van de hoogtepunten van de dag is een workshop over de ‘digitale tweeling’, een digitaal platform dat een exacte kopie van de stad weergeeft. Dit platform laat zien waar hittestress en CO2-uitstoot plaatsvindt, waardoor gerichte maatregelen kunnen worden genomen.

Participatie in Bloemwijk

Van Alckmaer zal toelichten hoe participatie in de vernieuwde Bloemwijk heeft geleid tot een positieve kentering in de houding van tegenstanders naar voorstanders. De bijeenkomst biedt een uitstekende gelegenheid om te leren en te discussiëren over deze en andere duurzame initiatieven.

Internationale belangstelling voor POCITYF Alkmaar

POCITYF Alkmaar trekt de aandacht van internationale gasten uit verschillende Europese steden. Het doel van POCITYF, een project gesteund door de Europese Unie, is om oude steden te verduurzamen terwijl hun oorspronkelijke stadsgezicht behouden blijft. Alkmaar en het Portugese Évora fungeren als ‘vuurtoren steden’ of voorbeeldsteden in dit project.

POCITYF Alkmaar: Groener, Slimmer en Leefbaarder

Onder de vlag van POCITYF werken verschillende organisaties samen om Alkmaar groener, slimmer en leefbaarder te maken. Het doel is om ‘energiepositieve’ gebouwen of gebieden te creëren die meer duurzame energie produceren dan ze zelf verbruiken. De overvloed aan energie kan dan worden gedeeld met andere gebouwen in de omgeving.

POCITYF Alkmaar: Voorbeelden van Duurzaamheid

Enkele van de paradepaardjes van POCITYF Alkmaar zijn de circulair geïsoleerde woningen in Bloemwijk, het energiepositieve sportgebouw De Meent en de flatgebouw Noordertogt dat flink verduurzaamd is.

Bovendien is dankzij een onderzoek van TNO, Transdev en Connexxion, sportgebouw De Meent erin geslaagd om bussen van Connexxion te laten rijden op zonne-energie die in het gebouw wordt opgewekt.

Samenwerken met de Alkmaarders

Naast de duurzame renovaties is POCITYF ook gericht op het betrekken van de inwoners bij duurzaamheid. Door middel van de zogenaamde TIPPING-methode worden Alkmaarse ondernemers en inwoners samengebracht om ideeën te genereren. Verder organiseert de gemeente samen met Junior IOT wedstrijden rondom duurzaamheid voor kinderen.

Het POCITYF-project laat zien dat met samenwerking, innovatie en participatie oude steden kunnen transformeren in duurzame, energiepositieve en leefbare steden.