Honderdste geboortejaar Lucebert gevierd met overzichtstentoonstelling

10 maanden geleden gepubliceerd

Het Stedelijk Museum Alkmaar herdenkt het honderdste geboortejaar van dichter en beeldend kunstenaar Lucebert (Lubertus Jacobus Swaanswijk, 1924-1994) met een uitgebreide tentoonstelling, genaamd 100XLucebert. Deze tentoonstelling toont honderd schilderijen, tekeningen, unieke geluidsopnames en andere objecten van dit dubbeltalent. De tentoonstelling opent op 30 maart en is te zien tot en met 1 september 2024.

Lucebert in honderd objecten

De tentoonstelling bestaat uit honderd objecten van Lucebert, waaronder tekeningen uit zijn tienerjaren, een brief uit de oorlog, manuscripten, unieke geluidsopnames van door hem zelf voorgedragen gedichten, enkele van zijn bekendste schilderijen en zijn laatste onvoltooide werk. Verschillende werken zijn nooit eerder tentoongesteld. Lucebert is een van de bekendste Nederlandse moderne kunstenaars van de twintigste eeuw en heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre nagelaten.

Het Diagonale Instituut - Michael Tedja

Naast de 100XLucebert tentoonstelling presenteert het museum ook ‘Het Diagonale Instituut’, een expositie van kunstenaar Michael Tedja. Tedja maakte een serie schilderijen op doek en papier als reactie op het beeldende werk van Lucebert. Deze werken, gemaakt in opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar, worden regelmatig gewisseld tijdens de tentoonstelling en zijn zowel in het museum als in de Grote Kerk van Alkmaar te zien.

Meer dan een tentoonstelling

Bij de tentoonstelling 100XLucebert verschijnt een speciale editie van literair tijdschrift De Gids, waarin auteurs reageren op een aantal objecten uit de tentoonstelling. Daarnaast maakt journalist Tom Rooduijn een podcast bij de tentoonstelling waarin hij mensen spreekt over het werk en leven van Lucebert. Het museum ontwikkelt ook een programma voor het voortgezet onderwijs dat ingaat op cancelcultuur.

Het Stedelijk Museum Alkmaar nodigt bezoekers uit om door deze tentoonstellingen de innerlijke belevingswereld van Lucebert te ontdekken en zijn leven en werk te naderen.