Herdenking bij Alkmaars Namenmonument

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Op dinsdag 5 maart kwamen ongeveer 100 mensen samen bij het Alkmaars Namenmonument om de tragische gebeurtenissen van 5 maart 1942 te herdenken. Op deze dag in de Tweede Wereldoorlog werd bijna de volledige Joodse gemeenschap van Alkmaar gedwongen de stad te verlaten op bevel van de Duitse bezetters. Slechts een handjevol mensen keerde ooit terug.

De ceremonie

Burgemeester Anja Schouten sprak tijdens de bijeenkomst over de gebeurtenissen van die dag in 1942. Ze benadrukte hoe belangrijk het is om te blijven herdenken. Kinderburgemeester Malaika droeg een gedicht voor van stadsdichter Apollonia. Daarna leidde Louis de Leeuw twee Joodse gebeden om de doden te herdenken.

De namen en de rozen

Leerlingen van obs De Kennemerpoort lazen de namen voor van alle 173 Joodse inwoners van Alkmaar die op die dag de stad moesten verlaten. Tijdens het voorlezen van deze namen werden 173 witte rozen bij het monument gelegd door de aanwezigen.

Burgemeester Schouten beschreef de herdenking als een waardige bijeenkomst. Ze gaf aan dat deze herdenking nu elk jaar op 5 maart zal plaatsvinden.