Hedendaagse Kunst in Stedelijk Museum Alkmaar

9 maanden geleden gepubliceerd

Het Stedelijk Museum Alkmaar verruilt dit najaar zijn gebruikelijke tentoonstellingen van 16de en 17de-eeuwse meesters voor hedendaagse kunst. De zalen zullen worden gevuld met video-installaties, glassculpturen, een metershoog wandkleed en een ruimtelijk gedicht van lichtprojecties. Deze programmering is ingezet door het jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet en zal tot het voorjaar van 2024 te zien zijn.

Nieuwe Vrijheidsbeelden

Het museum heeft kunstenaars opgeroepen om een nieuwe manier te laten zien wat vrijheid is. Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk hebben na een selectie uit 143 inzendingen en een publieksstemming de opdracht gekregen om nieuwe werken te maken. De interactieve kunstwerken nodigen bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrijheid voor hen betekent.

Raamwerk

De tentoonstelling ‘Raamwerk’ toont het ontwerp en de vervaardiging van het grootste glas-in-loodraam van Europa. Het raam, ontworpen door beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan, creëert een overdonderend feest van licht en kleur, dat van minuut tot minuut verandert. Het staat symbool voor eenheid in verscheidenheid met de titel ‘Het licht van de vrijheid’.

I saw all the mirrors

De tentoonstelling ‘I saw all the mirrors’ bestaat uit een lichtinstallatie die een ruimtelijk gedicht creëert. Dit is geïnspireerd op het werk ‘De Aleph’ van Jorge Luise Borges waarin Alkmaar wordt genoemd.

De drie wisseltentoonstellingen worden voor het algemene publiek feestelijk geopend op zaterdagavond 30 september tijdens Museumnacht Alkmaar. Op 6 oktober vindt de officiële onthulling van ‘Het Grote Raam’ plaats met aansluitende de officiële opening van ‘Raamwerk’ voor genodigden. De vaste opstellingen in Stedelijk Museum Alkmaar Victorie!, De 17de-eeuw van Alkmaar en De Bergense School blijven ook te bezoeken.