Geweld bij AZ - Legia Warschau wedstrijd: Aanhangers bestormen toegangspoort en mishandelen politie en stewards

7 maanden geleden gepubliceerd

Voorafgaand aan de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau ontstond er onrust bij de ingang van het uitvak. Aanhangers van Legia Warschau bestormden de toegangspoort, wat niet voorkomen kon worden door de mobiele eenheid, door het hevige geweld dat werd gebruikt tegen stewards en politie. Hierbij raakte één ME’er bewusteloos.

Traangas en wapenstokken

Ter bescherming van de eigen veiligheid en die van de stewards werd er traangas ingezet. Daarnaast maakten Legia-aanhangers een aantal wapenstokken en peperspray ME’ers afhandig. Door deze actie konden een aantal bezoekers zonder kaartje of controle van de toegangsbewijzen het bezoekersvak betreden.

Gebroken afspraken

Er waren afspraken gemaakt tussen de Nederlandse politie, die van Warschau en met Legia over hoe de supporters van Legia de wedstrijd konden bezoeken. Vanwege festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad was het niet mogelijk om bezoekende voetbalsupporters in de stad te ontvangen. Gedurende de wedstrijddag werd echter duidelijk dat Legia Warschau deze afspraken niet was nagekomen.

Veiligheidsrisicogebied

Door de burgemeester werd de omgeving van station Alkmaar en het stadion in de loop van de middag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit vanwege het aantreffen van vuurwerk en de informatie dat er zwaar vuurwerk in het bezit zou zijn van Legia-aanhangers. In dit gebied kon daardoor preventief gefouilleerd worden.

Related news