Ernstige ongeregeldheden tijdens voetbalwedstrijd AZ-Legia Warschau

10 maanden geleden gepubliceerd

De voetbalwedstrijd tussen AZ en Legia Warschau op 6 oktober 2023 werd gekenmerkt door ernstige ongeregeldheden. De politie, het Openbaar Ministerie (OM), de gemeente Alkmaar en AZ hebben een statement uitgegeven waarin ze de gedragingen van Legia Warschau sterk afkeuren. Dit betreft zowel de aanhangers als enkele spelers van de club.

Afspraken geschonden

Voorafgaand aan de wedstrijd waren er afspraken gemaakt met de Nederlandse politie, de politie van Warschau en Legia Warschau over hoe de supporters de wedstrijd konden bijwonen. Deze afspraken werden echter niet nagekomen door Legia Warschau. Een beperkt aantal supporters volgde de regeling, terwijl de rest op eigen gelegenheid naar het stadion in Alkmaar kwam.

Hierdoor moest de burgemeester het gebied rond het station van Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aanwijzen. In dit gebied kon preventief worden gefouilleerd, vooral vanwege het vinden van vuurwerk en informatie dat er zwaar vuurwerk in het bezit zou zijn van Legia-aanhangers.

Geweld tegen politie en stewards

In de aanloop naar de wedstrijd stormden de aanhangers van Legia Warschau de toegangspoort binnen, ondanks de inspanningen van de mobiele eenheid om dit te voorkomen. Bij deze actie raakte één politieagent bewusteloos, terwijl twee anderen lichtgewond raakten.

De politie, het OM, de gemeente en AZ nemen dit incident zeer serieus en de recherche is een onderzoek gestart om de verantwoordelijken te vinden.

Spelers van Legia Warschau aangehouden

Na de wedstrijd verwondden twee spelers van Legia Warschau het personeel van AZ zo ernstig dat medische zorg nodig was. Deze spelers zijn aangehouden op verdenking van mishandeling.

Het hoofdgebouw van het AZ-stadion werd afgesloten en de spelersbus kon het parkeerterrein niet verlaten. Hierdoor werden de spelers in het stadion gehouden, ook voor hun eigen veiligheid.

Hoewel er op sociale media beelden circuleren waarin de mobiele eenheid rond de spelersbus staat, benadrukt de politie dat dit was om de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen, en niet omdat de spelers het slachtoffer waren van het optreden van de mobiele eenheid.

Alle gebeurtenissen van die avond zullen worden geëvalueerd door alle betrokken partijen.