Droneonderzoek ontrafelt geheimen van Oudorperpolder in Alkmaar

7 maanden geleden gepubliceerd

De Oudorperpolder in Alkmaar, tegenwoordig een groene oase te midden van stedelijke bebouwing, herbergt een rijk verleden. Ooit stonden hier twee grote kastelen en een klooster. Om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze polder, zonder te graven, wordt een droneonderzoek uitgevoerd. Dit gebeurt in samenwerking tussen het 4D Research Lab van de Universiteit van Amsterdam en het team archeologie van de gemeente Alkmaar.

Wat gaat er gebeuren?

Op 25 september zullen drones van het 4D Research Lab over de voormalige terreinen van kastelen Nieuwburg en Middelburg vliegen, evenals over de tussenliggende weilanden. Dit maakt deel uit van het archeologisch onderzoek naar de nog aanwezige resten van de kastelen en het historische landschap dat daarbij hoorde.

Drone remote sensing technologie

De drones zijn uitgerust met speciale camera’s en sensoren. Door het gebruik van verschillende technologieën, zoals normale en thermische camera’s en een laserscanner, kunnen gedetailleerde metingen in het landschap worden verricht. Hierbij wordt veel informatie verzameld, terwijl de archeologische resten intact blijven. Zo krijgen we mogelijk meer informatie over hoe het terrein vroeger is gebruikt en wat er zich nog eventueel in de bodem bevindt.

Uitvoering

Het onderzoek vindt plaats op maandag 25 september. Bij slecht weer wordt het onderzoek verplaatst naar dinsdag 26 september. De drone zal op circa 50 meter boven het maaiveld vliegen en bekijkt alleen de onderzoeksgebieden. Er wordt niet boven huizen of de school gevlogen en er worden ook geen opnamen van mensen gemaakt. Er is een laatste vlucht na 20.30 uur gepland van 1 uur voor de thermografische opnamen.

Informatiemoment

Op maandag 25 september is er een informatiemoment van 14.30 uur tot 15.30 uur, waarbij de onderzoekers uitleggen hoe de techniek in zijn werk gaat en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Bij slecht weer vindt dit informatie moment plaats op dinsdag 26 september. De onderzoekers bedienen de drone vanaf een punt halverwege de Munnikenweg.