Alkmaarse basisschoolleerlingen leren over circulariteit tijdens Textiel Race

3 maanden geleden gepubliceerd

Van 11 maart tot en met 4 april vindt de Textiel Race Alkmaar plaats. Tijdens dit evenement leren basisschoolleerlingen van groep 6, 7 en 8 van negen Alkmaarse scholen over het belang van hergebruik, reparatie en recyclen van textiel.

Leren door doen

Na een gastles gaan de leerlingen de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk oud textiel in te zamelen. Het gaat hierbij niet alleen om kleding, maar ook om andere stoffen zoals tafellakens en gordijnen. De school die het meeste textiel inzamelt, wordt beloond met een geheel verzorgde schoolreis.

Het belang van hergebruik

Elk jaar belandt er 10 kilo textiel per Nederlander in de restcontainer en wordt dit verbrand. Dit is zonde, omdat de meeste kledingstukken prima hergebruikt of gerepareerd kunnen worden. Bovendien raakt ingezameld textiel vaak vervuild doordat mensen vies en nat textiel in de container gooien.

Betrokkenheid van de gemeenschap

Wethouder Jasper Nieuwenhuizen benadrukt het belang van een dergelijk project: “Tijdens de Textiel Race leren kinderen over het belang van hergebruik en recycling. Maar het project betrekt ook andere mensen uit hun omgeving, wat het inzamelen van textiel leuk, leerzaam en gemakkelijk maakt.”

Burgers die in de buurt van de deelnemende scholen wonen, kunnen tussen 11 maart en 4 april hun oude kleding en stoffen thuis laten ophalen. Dit draagt niet alleen bij aan het milieu, maar helpt ook de school om kans te maken op een geheel verzorgde schoolreis naar Nemo Science Museum.

Samenwerking met RataPlan

De Textiel Race is een initiatief van Race Against Waste en wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeente Alkmaar in samenwerking met RataPlan. Deze kringloopwinkel zorgt ervoor dat het ingezamelde textiel verkocht kan worden in hun winkels of terechtkomt bij gerenommeerde recyclers zoals I-did en The Wardrobe Flip. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat al het textiel op de juiste manier wordt hergebruikt of gerecycled.