Alkmaarse acteur Hamza Othman opent kaasmarktseizoen

3 maanden geleden gepubliceerd

Hamza Othman, een bekende acteur uit Alkmaar, heeft de eerste kaasmarkt van het seizoen geopend met het luiden van een eeuwenoude bel om 10:00 uur. Dit evenement markeert niet alleen het begin van een nieuw seizoen, maar ook de voortzetting van eeuwenoude tradities.

De traditie van de Kaasmarkt

De Kaasmarkt, onder leiding van de Kaasvader, is een plek waar leden van het meer dan 430 jaar oude KaasdragersGilde hun vaardigheden in de kaashandel tentoonstellen. De burgemeester van Alkmaar, Anja Schouten, is trots op deze traditie, die de rijke geschiedenis van de stad levend houdt. De Kaasmarkt trekt bezoekers van alle leeftijden, zowel uit de omgeving als van verder weg.

Hamza Othman als eerste belluider

De eer van het luiden van de eerste bel van het jaar is toegekend aan de jonge acteur Hamza Othman. Othman, bekend van onder andere Goede Tijden, Slechte Tijden en de dramaserie Sihame (KRO-NCRV), is een opkomende ster in de Nederlandse entertainmentindustrie. Deze gelegenheid valt samen met de ramadan, de heilige maand van vasten en bezinning, wat het extra bijzonder maakt.

Othman ziet de ramadan als een tijd van samenzijn, koesteren van dierbaren en saamhorigheid. Hij koestert zijn geboortestad Alkmaar, waar zijn creatieve reis begon en waar zijn ouderlijke huis nog altijd staat. Voor hem is het een eer om de Kaasmarkt te openen en bijzonder dat deze twee tradities samenkomen.

De oudste en grootste kaasmarkt van Nederland

Alkmaar staat wereldwijd bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593 en het Kaasdragersgilde is sinds 2017 erkend als immaterieel erfgoed. Elk jaar bezoeken meer dan 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De Kaasmarkt is elke vrijdagochtend van 29 maart tot en met 27 september 2024 van 10.00 tot 13.00 uur. Rond de markt wordt een sfeervolle ambachtsmarkt vol streekproducten georganiseerd. In juli en augustus vinden de populaire avondkaasmarkten plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur.