Kinderen in Alkmaar ontwerpen eigen woonwijk in Minecraft

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Leerlingen van scholen in de regio Alkmaar hebben de kans gekregen om hun eigen woonwijk te ontwerpen in de online wereld van Minecraft. Deze unieke kans is onderdeel van de wedstrijd ‘Schools Reinventing Alkmaar’ die officieel van start ging op 14 maart.

De uitdaging

De gemeente Alkmaar is van plan een nieuwe woonwijk te bouwen op een leeg stuk grond bij de Gasfabriek aan de Helderseweg. Het doel is om een duurzame en leefbare wijk te creëren. De gemeente nodigt kinderen tot 14 jaar uit om hun eigen ideeën voor de wijk te ontwerpen in Minecraft Education, een online platform dat teamwork, communicatie en creatief denken stimuleert.

De kinderen worden uitgedaagd om na te denken over verschillende aspecten zoals de plaatsing van water en bomen, energievoorziening, voedselproductie en hoe de wijk zo zelfvoorzienend mogelijk kan zijn.

De wedstrijd

De wedstrijd staat open voor alle scholen in de regio Alkmaar. Leerlingen kunnen in groepen van drie tot zes personen deelnemen en hebben tot 31 mei om hun ontwerpen in te dienen via een filmpje van maximaal twee minuten. In juni worden de beste ideeën uitgenodigd om hun ontwerp te presenteren in het stadhuis van Alkmaar. Het winnende idee ontvangt een prijs.

Wethouder Christian Schouten, die de wedstrijd officieel opende, benadrukte het belang van de betrokkenheid van kinderen bij de toekomst van hun stad. Hij zei: “Met dit project geven we kinderen niet alleen de kans om hun creativiteit te laten zien, maar ook om op een speelse manier betrokken te raken bij de toekomst van onze stad.”

Minecraft en duurzaamheid

Minecraft is een populaire online game die kinderen de mogelijkheid biedt om hun eigen wereld te bouwen. Het stimuleert samenwerking, communicatie en kritisch denken. Dit project maakt deel uit van POCITYF, een Europees gesubsidieerd duurzaamheidsprogramma dat streeft naar energiepositieve historische steden in Europa. Alkmaar is een voorbeeldstad in dit project.