Aanhouding na explosie Alkmaar, recherche start TGO

10 maanden geleden gepubliceerd

De politie heeft een 16-jarige jongeman uit de gemeente Zaanstad aangehouden in verband met een explosie in de Zijperstraat in Alkmaar op donderdag 5 oktober. Rond 23.20 uur kreeg de politie een melding van een harde knal. Bij aankomst op de locatie troffen de agenten duidelijke schade aan het pand, waarschijnlijk veroorzaakt door zwaar vuurwerk. Omstanders hielden een persoon onder controle die bij het pand weg was gerend. Deze persoon is aangehouden door de politie.

Onderzoek door Team Grootschalige Opsporing

Naar aanleiding van deze aanhouding en eerdere explosies is de politie in Alkmaar een TGO (Team Grootschalige Opsporing) gestart. Een TGO is een tijdelijke organisatiestructuur van politie en Openbaar Ministerie voor de aansturing van complexe rechercheonderzoeken met een grote maatschappelijke impact.

Tijdens de eerste dagen van het onderzoek wordt er onder andere buurt- en sporenonderzoek gedaan, camerabeelden in de directe omgeving worden gezocht en uitgekeken en getuigen worden verhoord. Ook worden forensische sporen en aanwijzingen, zoals vingerafdrukken, DNA-materiaal en voorwerpen op de misdaadplek onderzocht.

Het TGO-onderzoek richt zich niet alleen op de uitvoerders van de explosie, er wordt ook intensief onderzoek gedaan naar de mogelijke opdrachtgevers.

Serie explosies in Alkmaar

Deze explosie is de laatste in een serie explosies in Alkmaar. Eerdere incidenten vonden plaats op de volgende locaties en data:

  • Lekstraat, 14 september
  • Bannewaard, 30 september
  • Ruusbroechof, 2 oktober
  • Baansingel, 2 oktober
  • Koedijkerstraat, 3 oktober
  • Ruusbroechof, 4 oktober
  • Bagijnenstraat, 4 oktober
  • Zijperstraat, 5 oktober

De politie, gemeente Alkmaar en het Openbaar Ministerie hebben eerder een dringende oproep gedaan dat de explosies in de Noord-Hollandse stad moeten stoppen.

Oproep aan getuigen

De politie vraagt buurtbewoners en bewoners uit omliggende straten om op hun deurbelcamera’s of camera’s in hun auto te kijken of er rond de tijdstippen van de incidenten beelden zijn opgenomen. Als dit het geval is, worden deze beelden graag ontvangen.